Sıcak havalar yetişkinler gibi çocukları da olumsuz etkiliyor. Dışarıda fazla efor sarf eden, açık gıdalar tüketen çocuklarda yazın hastalıklar daha çok görülebiliyor.
Çocuklarda en sık görülen yaz hastalıkları;
İştahsızlık
Yaz aylarında çocuklar aşırı efor harcamaları nedeniyle daha fazla sıvı alırlar. Üstelik suyu da yemek öncesi içerler. Bu durum zaten küçük olan mide kapasitesini de etkileyerek çocukların iştahlarını kapatır. Çocuğunuzda iştahsızlığı azaltmak için yemek yerken çok fazla uyarı yapmamanız ve ısrarda bulunmamanız gerekiyor. Bu sorunla başa çıkmak için çocuğunuzla yemek yerken farklı yemekler yemeyin. Aynı yemekleri yemeniz çocuğunuzun yemesini kolaylaştırır.
İshal
İshale neden olan pek çok durum mevcut. Yaz aylarında artan sıcaklıklarla beraber gıdaların içindeki mikroorganizmaların çoğalması hızlanır.
Yaz mevsiminde seyahatlerin artması ve beslenme düzeninin değişmesi ile birlikte çocuğunuzun ishal olma riski daha da artar.
Çocuğunuza temiz olduğuna inandığınız suları içirin. Eğer su konusunda emin değilseniz, suyu en az 10 dakika kaynatın ve oda sıcaklığına geldikten sonra içirin.
Bebeğinizi sildiğiniz ya da banyo ettirdiğiniz suların temiz olup olmadığına dikkat edin.
El temizliğine dikkat edin ve ellerin sık sık yıkanmasını sağlayın.
Yemek yemeden önce ve tuvaletten çıktıktan sonra ellerin yıkanmasına özen gösterin.
Yiyeceklerin taze olmasına, paketlenmiş olarak pazarlanan yiyeceklerin üzerindeki son kullanma tarihinin geçmemiş olmasına dikkat edin.
Taze meyve ve sebzeleri yıkamadan yedirmeyin. Sokaktan yiyecek almamaya dikkat edin.
İsilik ve pişik
Bebeğinizin cildi, yetişkin cildine oranla daha hassas olduğundan, sıcakların da etkisiyle bez değiştirme ve alt temizliği konusuna daha fazla özen göstermemiz gerekir.
Bezin oluşturduğu havasız ortam, nemlilik, idrar ve dışkının ciltle teması gibi sebepler, hassas bebek cildinin tahriş olmasına sebep olur.
Bebeğinizin altını ortalama günde en az 7-8 kez değiştirmeniz gerekiyor. Bebeğinizin altını temizledikten 2-3 dakika kadar bez bağlanmadan popo bölgesinin hava almasını sağlayın.
Daha sora pişik kremi ya da zeytinyağı gibi deri yumuşatıcı bir yağ kullanabilirsiniz.
Güneş çarpması ve yanığı
Ozondaki delinme, güneşin cildinize vermiş olduğu zararlı etkileri arttırıyor. Çocuğunuza yüksek koruma faktörlü güneş kremi sürmeden güneşe çıkmasına izin vermeyin.
Yaz aylarında sıcak çarpmasından çocuğunuzu korumanız gerekiyor. Özellikle havuz başı oyunlar için 15 dakikadan fazla izin vermemeli, bu süreçte çocuğunuza bol bol sıvı takviyesi yapmalısınız.
Ayrıca çocuğunuzu terleten giysiler giydirmemeli, açık renkli ve ter çeken giysiler giydirmelisiniz.
Sinek ve böcek sokması
Yaz aylarında özellikle açık havada oyun oynayan çocuklarda böcek ve sinek ısırması kaçınılmazdır. Böcek sokmalarına karşı önlem almak için pencerelerinizi ince tül storlarla kaplayabilir yine çocuk beşiğini ‘cibinlik’ denen tüllerle koruyabilirsiniz.
Çocuğunuzu böceklerin sıklıkla bulunduğu su birikintilerinden ve çiçek bahçelerinden uzak tutmaya özen gösterin.
İdrar yolu enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu çocuklarda sık görülen rahatsızlıklardan biri. Özellikler havuz ve su kaydıraklarından çocukların enfeksiyon kapma olasılığı çok yüksek. Başta mide-bağırsak enfeksiyonu olmak üzere pek çok mikrobu havuzlardan alabilir.
Bunu önlemek için havuz suyunu yutmamasını ve tuvaletten çıktıktan sonra ellerin bol su ile yıkamasını sağlayın. Çocuğunuza havuza girmeden önce mutlaka duş aldırın.
Dış kulak yolu iltihabı
Yazın suda uzun süre vakit geçiren çocukların sık sık kulağına su kaçabilir. Kulağa kaçan suda bulunan bakteriler kulak iltihabına sebep olabilir. Çocuğunuzun kulağına su kaçmaması için havuza girmeden önce kulak tıpası kullanabilirsiniz.