Sağlam Çocuk Takibi

Sağlam Çocuk Takibi bir çocuğun doğumdan ergenlik dönemine kadar, hasta olmasa dahi, büyüme gelişmesi, aşıları ve gerekli koruyucu önlemlerin alınması ile hastalıkların önlenmesi amacıyla, mutlaka yapılması gereken bir takip programıdır.

Sağlam Çocuk Takibi Nedir?

Adından da anlaşılacağı üzere “Sağlam Çocuk Takibi” bir çocuğun doğumdan ergenlik dönemine kadar, hasta olmasa dahi, büyüme gelişmesi, aşıları ve gerekli koruyucu önlemlerin alınması ile hastalıkların önlenmesi amacıyla, mutlaka yapılması gereken bir takip programıdır.

Sağlam Çocuk Takibinde Neler Yapılır?

Her görüşmede çocuğun fiziksel nörolojik ve psikososyal gelişimi değerlendirilir. Takibin yapıldığı ay veya yaşta yapılması gereken tahliller, tetkikler varsa bunlar yapılır, farklı branşlarla ilgili takipler varsa önerilir, Sağlık Bakanlığı’nın önerileri doğrultusunda aşı takvimine bağlı kalarak uygun aşılamalar yapılır.

Gelişim değerlendirmesinde veya çocuğun muayene bulgularında herhangi bir anormallik, hastalık şüphesi varsa, bunlarla ilgili araştırmalar ve konsültasyonlar planlanır. Her kontrolde çocuğun bakımıyla ilgilenen ailenin sorularının yanıtlanması, varsa endişe ve korkularının giderilmesi için zaman ayrılmalıdır, hastalıklardan korunma, genel bakım, beslenme, güvenlik ve çocuğa verilecek eğitim/disiplin gibi konulardaki yaklaşım açısından da bilgi verilmelidir.

Yapılan çalışmalar doktor kontrollerinde aile ile iyi bir iletişim kurmanın, onların daha fazla bilgiyi hatırlamasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Annenin kendine güveniyor olması çocuğuna da daha faydalı olmasını sağlar, kendine güvenen anne doktoruyla daha kolay işbirliği yapar. Bu nedenle her kontrolde annenin kendine olan güvenini arttırmak için, annenin çocukla ilgili olumlu davranışları takdir edilmelidir, bebeğin yeterli kilo alması gibi olumlu sonuçlar ve tüm önemli geri bildirimler bebeğe bakan aile bireyleri ile paylaşılmalıdır.

Sağlam çocuk takibinde verilen bilgiler ailelerin sorularına paralel, çocuğun yaşına ve o anki ihtiyaçlarına uygun olarak planlanmalıdır, çok uzun olan bilgiler için ailelere yazılı kaynak verilebilir veya doktorun güvendiği bir internet kaynağı sunulabilir.

Sağlam Çocuk Takibi Ne Sıklıkta Yapılmalıdır?

Bu süre büyümenin hızlı olduğu dönemlerde daha sık olmakla birlikte, aşının olup olmaması ve özel/ailevi sorunların olup olmamasına göre değişkenlik gösterir.

Özel bir durum olmadığı sürece

  • İlk 6 ayda takipler 1 ay arayla
  • 6-12 ay arası 2-3 ayda bir
  • 1-2 yaş arası 3 ayda bir
  • 2-6 yaş arası 6 ayda bir
  • 6 yaştan sonra da yılda bir olarak devam edilmektedir.

Çocuğun Ortama Alıştırılması

Özellikle yabancıları yadırgayan, doktordan korkabilecek yaştaki küçük çocuklar odaya girer girmez hemen muayene edilmemelidir. Bu sayede çocuğun doktora ve ortama mümkün olduğunca alışmasına imkan verilmelidir.

Anne-baba ile görüşürken, çocuğun aile bireylerinden birinin kucağında biraz oturması beklenebilir, ideali yaşı uygunsa doktorun odasındaki bir oyun alanında çocuğun vakit geçirmesidir.

Doktor çocuğa mutlaka özel ilgi göstermeli, onun göz hizasına inerek iletişim kurmalıdır, 2 yaşın üzerindeki çocuklara kendi adıyla hitap etmek ona bir birey olduğunu hissettirecektir.

Bursa Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Bu Web Sitesindeki içerikler Tamamiyle Bilgilendirme Amaçlıdır. Gerçek Doktor Kontrolünün Ve Muayenesinin Yerini Tutamaz.

SOSYAL MEDYA:

    

İletişim Bilgilerimiz

Lütfen daha iyi bir hizmet için bilgi almak istediğiniz konularda bizimle irtibata geçin:
 info (@) metindemirkaya.com.tr
 Bursa Web Tasarım
Telefon: 0224 9700101

Bu sitenin içeriği ziyaretçileri bilgilendirmeye yöneliktir. Sitede ki bilgiler tıbbi teşhis, tedavi planı veya reçete özelliği taşımaz. Çocuğunuzun sağlık durumuyla ilgili en doğru bilgiyi çocuğunuzu devamlı takip eden hekiminizden alabilirsiniz. Sitedeki bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılması nedeniyle doğabilecek tıbbi veya yasal problemlerden dolayı site yapımcıları sorumlu tutulamaz.