Doç. Dr. Metin Demirkaya, Bursa da Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak hasta kabul etmektedir.
Çocuk doktoru, kimdir ne yapar?
Önce sizler bizlere nasıl hitap ediyorsunuz onunla başlayalım: Çocuk doktoru, çocuk hekimi, bebek doktoru, doktor amca, doktor teyze, doktor abi, doktor abla, doktor bey, doktor hanım hoca…bu böyle sürüp gider.
Bizim tıptaki en doğru adımız “Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı”, yanlış anlaşılmasın böyle hitap etmeniz için değil, bundan sonra da kısaca ben de “çocuk doktoru” demeye devam edeceğim. Biliyorum çoğunuzun aşina olduğu bir konu, ama yine de vurgulamakta fayda olduğunu düşünüyorum. Burada hatırlanması gereken en önemli konu, biz çocuğunuzun sadece hastalıklarıyla ilgilenmiyoruz, bu yüzden bu uzun ünvandan bahsediyorum.
Biz çocuk doktorları ya da çocuk hekimleri sadece çocuğunuzun hastalıklarını teşhis edip tedavi etmiyor, aynı zamanda çocuğunuzun sağlıklı büyümesine yardımcı olup, onun büyüyüp gelişmesini de takip ediyoruz. Çocuğun erişkinden en önemli farkı 18 yaşına kadar sürekli olarak büyüyor olmasıdır.
Bursa Çocuk Doktoru Metin Demirkaya
Birçok çocuk için Çocuk Doktoru ve ona gitmek bir başka travmadır. Bu yüzden Çocuk Doktoru ve onun çocuğa yaklaşımı ve muayenehanesinin görünüşü çok önemlidir.
Bursa Çocuk Doktoru açısından bu özelliklere sahip şehirlerden biridir. Çocuk Doktoru Bursa gibi bir şehirde muayenehanesinde oyuncaklar, balonlar gibi çocukların hoşlanacağı şeyler bulundurmaktadır. Aynı zamanda giysileri ve mekanın dekorasyonu da çocukların korkusunu giderecek niteliktedir.
Çocuk Doktoru
Pediatri iki kelimeden türemiştir;
Paidi (Erkek Çocuk), İatros (Doktor) . Pediatri (Halk arasında Çocuk Doktoru olarak bilinir) bebekler, çocuklar ve ergenlerin hastalık ve tedavisi ile ilgilenen uzmanlık gerektiren bir tıp dalıdır.
Erken dönemde Hipokrat, Aristotales, Galen gibi tıpçılar 17-18 yaş altındakilerinin organizmasının çalışması, fizyolojisi, hastalıkları ve tedavisinin farklı olduğunu anlayıp yetişkinlerden ayırmışlardır. İbni Sina (Avicenna) ve El-Razi gibi filozof ve tıpçıların bu konuda ileri düzeyde çalışmaları ve eserleri bulunmaktadır.
Çocuk Doktoru Uzmanlık Alanları
Kendi içinde alt dallara ayrılan Çocuk Doktoru Bursa şehri tüm uzmanlık alanlarına sahiptir:
- Çocuk Onkolojisi
- Çocuk Endokrinolojisi
- Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları
- Çocuk Gastroenterolojisi
- Çocuk Hematolojisi
- Çocuk Göğüs Hastalıkları
- Çocuk Genetik Hastalıkları
- Çocuk Acil Çocuk İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları
- Çocuk Nefroloji
- Çocuk Romatoloji
- Çocuk Kardiyoloji
- Çocuk Nörolojisi
- Çocuk Metabolizma Hastalıkları
- Çocuk Yoğun Bakımı Neonatoloji
Bursa Çocuk Doktoru
Bursa Çocuk Doktoru Metin Demirkaya, özellikle çocuk sağlıpı ve hastalıkları, çocuk onkoloji, çocuk hemotoloji, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji alanında ve Acil Ana Bilim Dalında uzmanlık eğitimini başarıyla tamamlamıştır.
Çocuk Doktoru Bursa için önemlidir ve çocukların, bebeklerin doğuştan itibaren sağlıklarına dikkat etmektedir. Aşılama takvimi ve bunun takibine, rutin sağlık kontrollerine, eğer hastaysa hasta takip edimine dikkat eder.
Bursa Çocuk Doktoru tüm bu işlemlerde titiz olduğu gibi Çocuk Doktoru Metin Demirkıran bu konuda ayrıca özen gösterir.
En İyi Çocuk Doktoru Bursa
Çocuklar için doktora gitmek bir travmadır. Bu yüzden ebeveynler çocukları doktora gitmeden önce hazırlamalıdır. Özellikle ilk doktor tecrübesi çok önemlidir. Her Çocuk Doktoru her çocuk hastalığına bakamaz. Bu yüzden Çocuk Doktoru seçiminde dikkat edilecek noktalar vardır. Bunlar güler güzlü olmak, sabırlı olmak ve çocuk psikolojisinden anlamak en başta özelliklerdir.
Çocuk Doktorunun konusunda uzman ve tecrübeli olması gerekir. Muayenede kullanacağı aletlerin teknolojiye uygun olması başka önemli bir noktadır. Seçilen Çocuk Doktoruna 7×24 saat ulaşılabilmelidir. Anne-baba istediği zaman doktoruna ulaşabilmeli ve ona aklına gelen soruları, problemleri sorabilmeli konuşabilmelidir.
Muayenehanenin iç dekorasyonu, duvarlarda kullanılan renkler ve posterler çocuklara uygun olmalıdır. Çocuk bekleme salonlarında her çocuğun yaşına uygun oyun salonları ve oyuncaklar ve kitaplar, boyama malzemeleri, kalemler olmalıdır.
Şimdi sorularla bizi daha iyi tanımanızı istiyorum?
1)Çocuğumu kaç yaşına kadar çocuk doktoruna götürmeliyim?
Aslında kitabi bilgi olarak 0-18 yaş çocuk doktoruna götürülür. Ancak sosyal güvenlik kurumu 15 yaş altını kabul etmekle birlikte, çocukların çoğu 13 yaşından sonra bize gelmek istemezler.
2) Çocuk doktoruyla bebek doktoru farklı mı?
Hayır aslında ikisi aynı şeydir. Ancak yenidoğan bebeğin hastalıkları ve yenidoğan yoğun bakım üniteleri konusunda yan dal eğitimi olan yenidoğan uzmanları da vardır. Yoğun bakım tedavileri dahil, birçok durumda çocuk doktorunuzun ufacık bebeğinizi sağlıkla büyütebileceğini ve hastalıklarını tedavi edebileceğini unutmayın. Gerek duyarsa mutlaka bir yenidoğan uzmanı meslekdaşından yardım isteyecektir.
3) Çocuğumu hasta olmasa da doktora götürmeli miyim, neden, ne sıklıkta?
Evet özellikle ilk 1 yıl çocuğunuzu hiç hastalanmasa bile düzenli olarak her ay doktora götürmelisiniz. Çünkü doktorunuz size her ay çocuğunuzun boy-kilo gelişimi, beslenmesi, aşıları, psikososyal ve sinirsel gelişimi hakkında bilgiler verecek ve önerilerde bulunacaktır. 1 yıldan sonra 18 aya kadar 2-3 ayda bir, daha sonra 3 yaşa kadar 6 ayda bir, 3 yaştan ergenliğe girene kadar da yılda 1 kez olmak üzere çocuğunuz hastlanmasa bile doktora gitmelidir. Çünkü koruyucu hekimlik ancak sağlığın ve büyüme-gelişmenin düzenli takibi ile mümkündür.
4) Çocuk doktoruna bazı sorunları anlatabilir miyim?
Evet çoğu zaman biz çocuk doktorları neredeyse ailenin psikoloijk danışmanı gibi de görev yaparız. Özellikle çocuklara nasıl davranacakları, nasıl terbiye verecekleri, nasıl uyutacakları konusunda birçok öneride bulunuruz, ancak bizi aşan bir durumda da mutlaka bir çocuk psikoloğundan veya pedag yani çocuk gelişim uzmanından yardım istemeyi de ihmal etmeyiz.
5) Çocuk doktoru bizi neden kardioloji uzmanına, nefroloji v.s uzmanına gönderiyor, kendi tedavi edemiyor mu?
Günümüzde tıp biliminin çok gelişmesi artık yan dal uzmanlığını şart kılmıştır. Evet biz çocuk doktorları kalp hastalığı tanısı koyabiliriz, böbrek hastalığı tanısı koyabiliriz, ancak bazı özel hastalıkların kendi yan dal uzmanları tarafından takip ve tedavi edilmeleri hem sizler için daha sağlıklı bir sonuç doğuracak, hem de yanlış anlaşılmaları ve gereksiz üzüntüleri önleyecektir.
6) Çocuk doktorları ameliyat yapar mı?
Hayır çocuk doktorları ameliyat yapmaz, mesela fıtık veya apandisitten şüphelenir, ya da tanısını koyar ancak ameliyatı çocuk cerrahi uzmanları yapar.